Mancare de limba de vita cu masline si piure de cartofi dulci

        Am facut aceasta mancare minunata si deosebit de gustoasa asa cum o facea bunicul. Sunt norocoasa ca am primit de la el carnetelul lui cu multe retete cu care nu dai gres niciodata. Imi amintesc cum mergeam amandoi la piata si cumparam prima data limba de vita, apoi treceam pe la fiecare taraba ca sa cautam legumele. Imi amintesc, deasemenea aroma din bucatarie si momentul cand mama venea de la serviciu si ii spunea bunicului ca miroase a mancare de la usa blocului; „iar ai facut pofta vecinilor cu ceva bun de mancare!”))

       Astazi nu foarte multa lume gateste cu organe de vita, de porc ori de oaie. Si din aceasta cauza se pierd aceste minunate retete. Aceste organe nu costa foarte mult si implicit putem gati cu un buget redus pentru mai multe persoane.

       Reteta nu are o complexitate mare, nu trebuie foarte multe ingrediente, iar rezultatul este unul pe masura.

 

Ingrediente:

  • 1 bucata limba de vita
  • 2 cepe marime medie
  • 2 catei de usturoi
  • 1 conserva rosii tocate cubulete
  • 200 gr.masline negre fara samburi
  • 200 ml.vin alb sec
  • sare, piper
  • 2 cartofi dulci
  • 50 gr. smantana

            Se tine limba de vita aproximativ 4 ore in apa cu sare la frigider pentru a iesi tot sangele din carne. Apoi se pune la fiert si se lasa sa dea cateva clocote. Intre timp se mai pune o oala cu apa pe foc . Cand apa unde este limba a dat cateva clocote se arunca, se spala putin limba apoi se pune la fiert in cealalta apa de pe foc.

           Se lasa la fiert aproximativ 70 minute pana cand intra furculita usor in carne. Cand este gata si inca fierbinte se curata de pielea aceea albicioasa, apoi se taie in felii de marime potrivita. Se taie cele doua cepe marunt si se pun intr-o tigaie cu putin ulei si cei doi catei de usturoi.40410012_2060168914016923_5007732305775558656_n

            Se amesteca putin, se pune si putina sare si se adauga vinul. Tot acum se adauga si feliile de limba. Se lasa sa scada pentru a se evapora tot alcoolul, apoi se adauga si rosiile taiate cuburi. Se lasa sa se ingroasa putin sosul, se adauga si maslinele, sarea si piperul dupa gust.

              La final dupa ce am oprit focul se adauga cateva frunze de patrunjel.     Pentru piureul de cartofi dulci se pun la fiert in apa cu putina sare pentru aproximativ 15 minute. Se curata cat timp sunt fierbinti si se paseaza cu furculita.

              Pentru a avea o cremozitate mai mare se da piureul prin sita, apoi se potriveste de sare si se adauga si smantana.

              Se serveste cat timp este calda mancarea, dar si piureul de cartofi dulci.

Pofta buna!

Un gând despre &8222;Mancare de limba de vita cu masline si piure de cartofi dulci&8221;

Lasă un răspuns