Humus colorat cu suc de sfecla

         Nautul este un aliment sanatos si gustos. Substitut ideal pentru carne, este bogat in fibre eficiente pentru combaterea constipatiei si controlul apetitului. In lume se consuma, anual, aproape 10 milioane de tone de naut. Este un aliment pretuit inca din antichitate, atat in Europa, cat si in Orientul Mijlociu.

        Nautul este un aliment satios, bogat in vitamine si minerale, care ne poate ajuta sa slabim si sa ne mentinem sanatosi.

         Multa vreme, nautul a fost cunoscut si sub denumirea de mazarea berbecilor, din pricina faptului ca fiecare boaba prezinta o excrescenta care seamana, potrivit unora dintre botanisti, cu un corn de berbec. Cel mai adesea, boabele de naut au culoarea roz, galbena sau verde. Gustul lor se remarca prin aroma de pamant cu nuante de nuca.

         In Orientul Mijlociu, nautul salbatic este cunoscut inca de acum 7.500 ani. Cultivarea lui a inceput in jurul anului 3.000 I.Hr.. De-a lungul vremii, a fost un ingredient preferat de greci, de romani si de egipteni. Astazi, lideri ai productiei mondiale de naut sunt India, Australia si Pakistan. Anul trecut, s-au recoltat, in lume, 9.950.000 de tone de naut.

         Nautul este un aliment adesea recomandat de medici si nutritionisti, datorita continutului sau ridicat de fibre si a faptului ca nu contine colesterol.Este recomandat pentru diabetici, pentru sanatatea oaselor si a inimii, in reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, in reducerea inflamatiilor cronice.

Cum se fierbe in mod corect nautul

  1. Se spala nautul uscat in cateva ape apoi se pune intr-un vas mare si acoperit cu apa. Trebuie sa stea la inmuiat intre 12-15 ore, timp in care isi va dubla volumul. Apoi se clateste bine in cateva ape si se pune la fiert, cu o crenguta de dafin sau rozmarin. 
  2. Se acopera vasul si il punem la fiert pe foc mic. Se ndeparteaza spuma alba cu spumiera. Va fierbe intre 35 si 60 de minute, in functie de marimea boabelor. 
  3. Se incerca din cand in cand daca nautul este fiert. Se ia cate un bob si se strange intre degete. Daca se striveste usor, nautul este fiert si putem stinge focul. Daca il fierbem prea mult, nautul nu va deveni mai cremos, ci se va sfarama. 

Ingrediente

  • 500 gr. boabe năut
  • sucul de la o lămâie
  • 2 linguri pastă de susan
  • ulei

        Se pun boabele de năut la muiat și se lasă de preferat peste noapte. A doua zi se pun la fiert, dar nu în apa în care au stat peste noapte.

        După ce sunt fierte, se scurg bine, se lasă la răcit, apoi se pasează până se obtine o pastă fină. Se adaugă uleiul, sarea și zeama de lămâie și se omogenizează foarte bine.45651802_2157474680953012_4045097742375059456_n

        La sfârșit se adaugă pasta de susan- tahini- și se mai amestecă  puțin.

        Eu am folosit pasta de susan făcută în casă. Are același gust și este la fel de bună ca cea cumpărată.

        Am pus 200 gr. semințe de susan la rumenit, într-o tigaie, mestecând continuu pentru a nu se arde. Se lasă la răcit, apoi cu blenderul( trebuie să fie de putere mai mare) le-am pasat împreună cu 5 linguri de ulei și puțină sare. A ieșit o pastă foarte fină și aromată.

         Sucul de sfecla obtinut cu ajutorul storcatorului cu presare la rece se amesteca impreuna cu pasta de naut pana se incorporeaza bine. Eu am folosit 3 sfecle de marime medie. In functie de culoarea dorita se poate folosi mai mult sau mai putin suc de sfecla.

        Din 500 gr. boabe de năut am obtinut după înmuiere cca 800 gr. Se poate folosi și năutul din conservă.

          Am folosit pentru aceasta reteta naut de la Sanovita pentru ca am incredere ca produsele cumparate de la ei sunt de cea mai buna calitate. Cu o experienta de 20 de ani, Sanovita ne ofera produse naturale certificate la un pret corect.

 

Pofta buna!

Lasă un răspuns