Shakshuka-oua ochiuri in sos de rosii

Shakshuka-oua ochiuri in sos de rosii

Shakshuka-oua ochiuri in sos de rosii este un fel de mancare ce se mananca la micul dejun. Acesta provine probabil din zona Africii de Nord- Tunisia, Algeria, Egipt. A fost apoi introdus in Israel de evreii tunisieni sau din alte zone a le Africii de Nord. Nu se cunoaste o origine clara de provenienta. In alte tari precum Turcia nu se folosesc oua ci legume -dovlecei, vinete, cartofi si iaurt. In Algeria este o varianta fara oua, dar cugris, carne de miel, vinete si dovlecei.

Shakshuka se prepara in mod traditional cu oua, rosii, ardei iute si ceapa. Se cunoaste varianta in care se adauga si branza feta sau vinete si spanac.

Ceapa si ardeiul puse la calit

Pentru prepararea acestui fel de mancare avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 4 oua
  • 1 conserva rosii cuburi
  • 1 jumatate de ardei gras
  • 2 cepe de marime medie
  • 50 ml ulei( de preferinta de masline)
  • 50 ml. apa
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • patrunjel verde
  • 1 lingutita de zahar
  • cateva firisoare de cimbru verde
  • optional: 1 foaie de dafin, chimen, boia dulce, piper cayenne

Se curata ceapa si se taie cubulete marunte si se pune la calit in uleiul incins. Se amesteca incontinuu pana cand devine usor sticloasa, dar nu trebuie sa fie arsa. Se adauga ardeiul taiat in bucati potrivit de mari si usturoiul taiat marunt sau dat pe razatoarea mica. Se mai lasa 2 minute apoi se adauga apa. Dupa ce ceapa si ardeiul sunt fiarte se adauga rosiile taiate cuburi de la conserva. Se lasa sa fiarba si sa scada putin obtinand astfel un sos gros. Trebuie adaugat in timpul fierberii si zaharul.

Am adaugat si ouale

Dupa ce sosul a scazut se face loc pentru a pune ouale. Eu am folosit 4 oua si tigaia speciala pentru paella. Ouale fiind puse in sos nu se mai amesteca doar se pune un capac peste ele lasandu-le sa se faca la aburi. Specific acestui fel de mancare este faptul ca galbenusul trebuie sa fie foarte moale. La sfarsit se pun si restul de codimente si este gata de servire.

Daca alegeti sa folositi si chimen, acesta se pune prima data in uleiul incins si se lasa cateva secunde pana se degaja aroma. Foaia de dafin se pune la fiert in sosul de rosii la fel ca boiaua de ardei si piperul cayenne. Daca preferati mancarea putin mai iute se poate adauga si un ardei iute tocat marunt adaugat odata cu rosiile de la conserva.

Eu am sevit la masa Shakshuka-oua ochiuri in sos de rosii cu spanac proaspat si o crema fina de avocado.

Gata de servire

Lasă un răspuns