Am încercat de-a lungul timpului mai multe rețete de cheesecake. Mi s-au părut toate bune, dar cel care m-a cucerit este cheesecake- rețeta cu coacere. Este o rețetă simplă de prăjitură în trei straturi: un blat de biscuiți, o parte de cremă de brânză și un jeleu din fructele preterate. Deși durează câteva ore să îl pregătim, așteptarea chiar merită. Este un desert dens și bogat, cu un gust fantastic de bun. Pe lângă timpul de gătire trebuie să luăm în considerare și timpul în care trebuie neapărat să stea la frigider. Asta înseamnă cam 4-5 ore, dar de preferat este să stea peste noapte.
Așa cum spuneam în rândurile de mai sus am încercat și rețete de cheesecake fără coacere. Acestea sunt niște prăjituri în care totul ține de frișcă și multă gelatină. Tocmai din această cauză parcă nici nu mai simți gustul inițial al prăjiturii.
Cum gătitul este știință și apoi artă, trebuie să ținem cont de câteva ponturi privind această rețetă.
-
Dacă se întâmplă ca prajitura să se crape la suprafață nu trebuie să ne panicăm- ne salvează jeleul pus deasupra. - Totuși ca să nu se crape trebuie ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei și să nu amestecăm foarte mult crema de brânză.
- Atunci când îl punem la copt putem alege fie să punem tava în cuptor fie să o punem în altă tava cu apă. În acest fel prajitura se coace uniform.
- Atunci când a trecut timpul necesar pentru coacere amestecul trebuie să fie pe margini tare, iar în mijloc să fie puțin moale, să tremure puțin. Când se răcește se încheagă și mijlocul.
- Trebuie să stea neapărat câteva ore la frigider. De preferat este să stea peste noapte.
- Temperatura din timpul coacerii nu trebuie să fie una foarte ridicată. Astfel prăjitura se crapă la suprafață.
Dintre rețetele de cheescake fără coacere mi-a atras atenția cea de New York cheesecake. Pentru această rețetă am urmat instrucțiunile din Cartea regală de bucate scrisă de Principesa Margareta a României.
Pentru această rețetă avem nevoie de următoarele ingrediente:
- Pentru blat: 400 gr. biscuiți digestivi
- 100 gr. unt
- 3 linguri zahăr
- Pentru crema de brânză: 1kg. brânză proaspătă cremoasă
- 200 gr. zahăr
- 3 linguri cu făină
- 3 ouă
- 150 ml. smântână pentru frișcă
- 3 plicuri zahăr vanilat
- Pentru jeleul de fructe: 300 gr. fructe proaspete sau congelate
- 150 gr. zahăr
- 1 lingură amidon
Înainte de a pregăti cheesecake rețeta cu coacere trebuie sa aprindem cuptorul și apoi să punem în tava de copt hârtie pentru copt.
Acestea fiind pregătite putem trece la prepararea prăjiturii noastre. Se mărunțesc biscuiții, dar să nu fie ca făina și se amestecă cu untul topit și cu zahărul. Se pun în tavă și se presează cu ajutorul unui pahar cu fundul perfect drept. Trebuie să ridicăm și pe pereții tăvii biscuiți. Tava astfel tapetată cu biscuiții se dă la cuptor pentru 5-10 minute.
Cât timp se răcește blatul de biscuiți pregătim crema de brânză pe care o mixăm cu zahărul și făina. Nu trebuie să insistăm foarte mult. Adăugăm treptat câte un ou și mixăm după fiecare, iar smântâna pentru frișcă aromele. Crema trebuie să fie una fină,netedă, spumoasă și aerată. Turnăm crema de brânză peste blatul de biscuiți și lăsăm tava la copt timp de 50 minute.
Când prăjitura este gata o lăsăm să se răcească în tavă apoi o punem la rece pentru câteva ore. După ce a stat la rece se pune într-un strat uniform jeleul de fructe și se mai lasă puțin la rece. Modul de pregătire al jeleuleui de fructe este explicat amanunțit aici.
Se poate pregăti acest jeleu de fructe urmând rețeta de mai sus folosind fructele preferate. Mențiunea este următoarea: dacăfolosim fructe cu semințe mici trebuie să strecurăm amestecul pentru a nu fi deranjante acestea.
Dacă dorițti să încercați și rețeta de cheesecake fără coacere găsiți rețeta aici.
Poftă bună!
P.S. Tava pe care am folosit-o eu are 32 cm diametru. Daca folositi tavă cu 24 sau 28 cm sunt suficiente 200 gr. biscuiți.
Imi poți spune, te rog, câte ouă trebuie puse? Mulțumesc, arată fantastic. 🙂
Trebuie 3 oua. Multumesc pentru apreciere!
Arata ca in pozele din revistele culinare. Felicitari. Si mie imi place tot cel cu coacere, pentru ca gelatina si frisca nu imi plac deloc. Garantat voi incerca reteta.
Iti multumesc pentru aprecieri,Corina!Nu iti va parea rau pentru alegerea facuta!