sarmale cu orez si ciuperci de post

Sarmale cu ciuperci și orez-rețetă de post

În perioada postului avem multe posibilități de a găti cu gust. Sunt multe voci care spun că mâncarea de post nu e gustoasă, că nu o mănânci cu drag. Dar țin să îi contrazic pe toți și le spun că mâncarea de post chiar este gustoasă și hrănitoare. Când piața abundă de legume și verdețuri de tot felul avem cu ce să gătim sănătos, gustos și de post. Aceste sarmale cu ciuperci și orez-rețetă de post sunt foarte gustoase și se aseamănă foarte mult cu sarmalele turcești – dolma.

Adevărul este că această minune gastronomică numita ”sarmale” nu este autentic românească. Se regăsesc în toată zona Balcanilor, dar se pare că originea lor este din Turcia cu numele de dolma. În turcă, dolma înseamnă „umplut” şi se referă în primul rând la legume umplute, dar şi la frunze care conţin o umplutură.

Umplutura acestor sarmale se face foarte ușor, fără prea mult efort și ingrediente multe.

Ingredientele de care avem nevoie pentru a pregăti sarmale cu ciuperci și orez sunt următoarele:

  • foile de la 2 verze
  • 200 gr. orez
  • 500 gr. ciuperci proaspete
  • 3 cepe potrivite
  • 3 morcovi
  • sare, piper, cimbru
  • pătrunjel, mărar
  • bulion sau suc de roșii
  • foi de dafin

Alegem foile de la cele două verze murate având grijă să tăiem cotoarele. Acestea rămân tari indiferent de cât sunt fierte sarmalele. Înainte de a folosi orezul trebuie să fim atenți să nu aibă impurități.. Se spală foarte bine și se lasă într-un castron în apă până îl folosim.

Curățăm toate legumele și dăm pe răzătoare morcovii. Tocăm ceapa mărunt, iar ciupercile trebuie curățate și apoi tăiate și ele bucățele mici. Amestecăm toate ingredientele într-o cratiță și le punem puțin la călit. Nu trebuie să le lăsăm foarte mult ca atunci când facem o mâncare. După ce luăm cratița de pe foc adaugăm orezul scurs de apă și verdeața tocată mărunt,sarea, piperul și amestecăm toată compoziția.

Formăm sarmalele având grijă să nu strângem foarte tare foile pentru că se vor rupe la fiert atunci când se umflă orezul.

Se pun sarmalele la fiert la foc potrivit pentru circa 2 ore.

Poftă bună!

P.S.

Vă las și câteva ponturi pentru această rețetă:

  • Dacă alegeți să fierbeți sarmalele la flacără, pe aragaz trebuie să așezați pe fundul oalei câteva bețe de cimbru sau mărar uscat. Puneți apoi câteva foi de varză și abia apoi așezați sarmalele. Printre rânduri puneți bulion, câteva boabe de piper și foi de dafin uscate.
  • Se pot fierbe și la cuptor așezate fie într-o oală de lut, fie una obișnuită, dar trebuie să punem și un capac. Fierte la cuptor sunt mult mai gustoase.
  • Folosind aceeași umplutură putem face sarmale și în foi de viță – proaspete sau de la borcan sau foi de hrean.
  • La această compoziție se pot adăuga și nuci tocate mărunt sau sâmburi de dovleac. Vor avea o savoare aparte!
  • Se pot folosi și ciuperci din conservă.

Lasă un răspuns