Dacă obișnuiți să gătiți sau să faceți piața, ați observat cu siguranță ”revoluția” ce a avut loc în lumea legumelor în ultima vreme. Fiecare dintre noi își amintește de savoarea legumelor de altă dată, de mirosul inconfundabil de legume proaspăt culese din grădină. Niciodată până acum nu au existat atâtea opțiuni, atâtea varietăți, atâtea oferte de-a lungul întregului an calendaristic. În multe magazine veți găsi cel puțin două tipuri de varză, trei sortimente de cartofi și cinci, șase soiuri de salată.
Această bogăție de legume este rezultatul mai multor factori. Unul dintre cei mai importanți este, desigur, creșterea volumului de cunoștințe privind beneficiile legumelor asupra sănătății. Ele conferă organismului un combustibil apreciabil, fibre, vitamine, nutrienți, dar și un conținut scăzut de calorii.
În ultimii ani s-a descoperit că legumele și fructele conțin substanțe nutritive care susțin imunitatea, combat cancerul, îmbunătățesc starea de sănătate a pielii, reduc stresul și nu numai.
Culturi ecologice
Tot mai mulți consumatori preferă legumele cultivate prin alte metode decât cele folosite în marile exploatări agricole- mai exact, legume netratate cu pesticide, erbicide și îngrășăminte chimice,mai gustoase și mai puțin agresive față de mediul înconjurător.
Și în țara noastră sunt în vigoare Normele Europene pentru cultivarea legumelor, conform cărora,producătorii agricoli care cultivă legume pentru consum au obligația de a practica metode de cultivare sănătoase, astfel încât să asigure siguranța alimentară a consumatorilor.
Cultivarea ecologică a legumelor este întotdeauna mai costisitoare și mai laborioasă și de aceea consumatorii trebuie să țină cont de faptul că pe piață produsele biologice sunt mai scumpe decât mărfurile produse înmasă de marile exploatări agricole.
Curățarea legumelor
Înainte de a fi consumate legumele trebuie să respectăm câteva reguli foarte simple de igienă. Toate legumele trebuie curățate înainte de a fi consumate, mai ales când sunt mâncate cu tot cu coajă.Unele legume,cum ar fi ciupercile, cartofii, spanacul păstrează mult pământ și mizerie pe suprafața lor și de aceea necesită o curățare mai atentă.
Legumele verzi: se pun într-un vas cu apă rece, se agită frunzele de câteva ori ca să se desprindă nisipul și mâlul. Se scot apoi din apă și se lasă la scurs. Cele provenite direct de la fermă necesită mai multe spălări.
Ciupercile: se șterg cu un șervet de hârtie uscat sau se curăță ce o perie moale.E terecomandat să se evite folosirea apei la curățarea ciupercilor pentru că riscăm să se îmbibe cu foarte mult lichid, iar la momentul gătirii nu vom mai avea același rezultat.
Rădăcinoasele – cartofii, cartofii dulci și morcovii: se freacă bine cu un burete pentru a se îndepărta murdăria. Se vor îndepărta cu un cuțit toate părțile moi, atinse de mucegai sau cele îmbibate cu apă. Morcovii nu ar trebui să îi decojim decât dacă sunt foarte murdari sau au coaja uscată.
Legumele moi – zucchini, roșii, vinete, ardei grași: se țin sub apă rece și se freacă ușor suprafața pentru îndepărtarea mizeriei și a substanțelor chimice. Indiferent de cât de curate zicem noi că sunt legumele trebuie să le curățăm temeinic. Niciodată nu putem vedea câți fertilizatori sau câtă mizerie se află pe suprafața legumelor, dar aceste riscuri există, iar dacă nu sunt curățate așa cum trebuie nu vom putea profita de savoarea legumelor în niciun caz.