Mâncare de urzici cu usturoi

Mâncare de urzici cu usturoi

Pentru cine respectă perioada postului de dinaintea Paștelui este foarte ușor să mănânce ceva sănătos și foarte gustos. O mâncare de urzici cu usturoi este foarte potrivită pentru masa de prânz. Cum piețele sunt pline de urzici putem să punem câteva punguțe și la congelator pentru când mai vrem să gătim ceva cu urzici, dar nu o să mai găsim în stare proaspătă. Urzicile au foarte multe beneficii pentru organism.

Buruiana lui Marţ, populara denumirea a urzicii, e un aliment fortifiant după lunga iarnă, leac pentru vindecarea bolilor. Prin calităţile sale deosebite, urzica a fost asemuită cu iutele şi puternicul zeu Marte. Urzica este o plantă sacră, mâncată în anumite zile sau perioade ale primăverii: Dochia, Săptămâna Patimilor, Sâmbăta Paştelui şi altele. Pentru a fi iuţi şi sănătoşi de-a lungul anului, tinerii se sorcovesc cu frunze de urzică în zilele de Sângiorz, Paşte, Arminden.

Pentru această mâncare de urzici cu usturoi avem nevoie de:

  • O jumătate kg. de urzici
  • 2 cepe de mărime medie
  • 1 morcov
  • sare,piper
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 căpățână de usturoi sau o legătură de usturoi verde
  • 1 lingură făină de grâu

Curățăm foarte bine urzicile și alegem și eventualele codițe mai groase. Le punem la fiert și din momentul în care au început să fiarbă le mai lăsăm să dea câteva clocote. Le strecurăm și apoi le punem din nou la fiert în altă apă timp de 15-20 minute. Tocăm mărunt ceapa și morcovul și le punem puțin la călit. Adăugăm și usturoiul cu sarea și piperul.

Mâncare de urzici cu usturoi

Urzicile trebuie tocate mărunt și apoi le frecăm într-un bol cu făina de grâu. Le adăugăm la amestecul de legume și amestecăm să nu se prindă. Adăugăm treptat și zeamă în care am fiert urzicile. Când mâncarea ajunge la consistența dorită se potrivește după gust cu sare și piper și se oprește focul. Mâncarea este gata.

În caz că nu doriți ca această mâncare de urzici cu usturoi să fie de post puteți servi cu un ou ochi sau poșat. În perioada de vârf a urzicilor eu prefer să folosesc usturoiul verde. Are o aromă aparte.

Pentru mai multe rețete de post din care vă puteți inspira trebuie doar să intrați aici – sunt și rețete de mâncare și de dulciuri cu ingrediente la îndemâna oricui.

Poftă bună!


Lasă un răspuns