Ceaiul de urzici are multiple beneficii pentru organism. Acest ceai este unul dintre cele mai cunoscute și mai folosite dintre ceaiuri. Beneficiile lui asupra organismului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Urzicile cresc aproape peste tot, iar cine le cunoaște utilitatea nu ezită să le culeagă.
Urzicile sunt bogate în vitamine (A, B, C, E, K), fibre, proteine, dar și în minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu). Nu toată lumea consumă mâncarea de urzici sau ceaiul. Cu puțină miere și suc de lămâie ceaiul de urzici chiar are un gust bun, ”băubil”. Așa putem beneficia de toate beneficiile urzicilor cât și de cele ale mierii și lămâii.
Beneficiile consumului ceaiului de urzici:
Scade nivelul zahărului din sânge și tensiunea arterială. Deși curăță arterele de depunerile de colesterol și reglează glicemia nu trebuie să consumăm în cantități foarte mari acest ceai pentru că în aceste condiții nivelul glicemiei și al tensiunii scade foarte mult.
Ceaiul de urzici are o acțiune detoxifiantă, de aceea este recomandat la fiecare început de primăvară și toamnă, când organismul are nevoie de o revitaminizare și o remineralizare. Ceaiul de urzici îmbunătățește digestia și grăbește eliminarea toxinelor.
Ceaiul de urzici este foarte util în curele de slăbire. Este sărac în calorii și fără pic de sodiu, colesterol sau zahar. Consumat înainte de fiecare masă, ceaiul conferă senzația de sațietate, dar în același timp suprimă apetitul, astfel vom consuma porții mai mici de mâncare. Tot în sprijinul curei de slăbire contribuie la combaterea retenției de apă din țesuturi. Un consum regulat de ceai va duce la estomparea celulitei.
Ajută părul pentru a avea un aspect sănătos. Urzica este recunoscută pentru capacitatea ei de a stopa căderea părului, dar și de a grăbi procesul de regenerare.
Vitaminele și mineralele din acest remediu naturist întăresc foliculii capilari și refac structura firelor de păr.
Curata rinichii prin îndepărtarea nisipului și a micilor calculi renali. Pentru a ajuta organismul să funcționeze bine cât mai mult timp trebuie să beneficiem și de atuurile legumelor și fructelor. Am scris într-un articol despre sucurile de legume și fructe obținute prin presare la rece.
Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, urzica, în medicina tradițională, se folosea sub formă de pulbere pentru prizat în hemoragii nazale și menstruații abundente, pentru a opri sângerările uterine care apăreau după naștere. În terapie este una din principalele surse de fier Și alte minerale esențiale organismului, motiv pentru care, se recomandă utilizarea ei în stări de anemie, demineralizare și convalescență.