Top 10 legume sănătoase
Toate legume sunt foarte sănătoase, dar unele aduc mai multe beneficii pentru sănătate decât altele. Între acestea se evidențiază legumele sănătoase ce vor fi enumerate mai jos. Acestea sunt legumele care trebuie să nu lipsească din meniul zilnic în cantități cât mai mari. În acest top 10 legume sănătoase intra legumele care conțin substanțe nutritive necesare funcționării zilnice a organismului și substanțe fitochimice necesare sănătății pe termen lung.
Începem acest top cu ardeii careindiferent de tip sunt o bogată sursă de vitamina . Ardeii grași roșii conțin luteină și alte substanțe nutritive care reduc riscul orbirii și au un rol cancerigen. Ardeii iuți conțin o substanță folosităîntratamentul local al durerii și inflamațiilor, cu rol inhibitor asupra formării colesterolului.
Broccoli nu este doar una dintre cele mai populare legume verzi ci și una dintre cele mai sănătoase. Este o sursă bogată de calciu, vitaminele Ași C, beta-caroten acid folic, substanțe care reduc riscul apariției cancerului și a bolilor cardiovasculare.
Cartofii dulci sunt foarte bogați în beta-caroten care previne dezvoltarea apariției unor tipuri de cancer. Această legumă mai este bogată în potasiu, vitaminele B6 și C. Dacă sunt consumați în coajă, cartofii dulci conțin multe fibre care previn apariția constipației.
Conopida este o legumă cruciferă bogată în vitamina C, acid folic șisubstanțe fitochimice care blochează hormonii responsabili cu apariția cancerului mamar.
Dovleacul de iarnă este bogat în vitaminele Cși B6, potasiu, beta-caroten care ajută la reducerea nivelului colesterolului.
Legumele verzi ca varza verde kale, varza collardcu frunza lată, spanacul conțin o mulțime de substanțe fitochimice cu rol curativ, dar sunt și foarte bogate în vitaminele C și K, beta-caroten și fibre.Clorofila din frunzele acestor plante blochează mecanismul de transformare a celulelor sănătoase în celule precanceroase.
Morcovii sunt o sursă bogată de beta-caroten care protejeazăvederea, stimulează creșterea normală a celulelor și menține sănătatea pielii și a părului.
Roșiile conțin din belșug beta-caroten și vitamina C cu rol în stimularea imunității. În plus, conțin substanțe care reduc riscul apariției bolilor cardiovasculare sau a cancerului de prostată.
Varza este al treilea dintre membrii familiei cruciferelor bogați în substanțe fitochimice desprecare se crede că inhibă formarea celulelor canceroase de natură hormonală.
Varza de Bruxelles faceparte din aceeași categorie ca broccli și conține în mare partre aceleași vitamine ca acesta.
De cele mai multe ori verdețurile aromate sau legumele verzi pot transforma o mâncare de legume într-un preparat spectaculos. Este cu atât mai bine dacă folosim cât de des putem pe acelea care se alfa in acest top 10 legume sănătoase. Cel mai bun mod de a asezona o legumă este de a o prepara împreună cu o altă legumă sau cu un fruct sau suc de fructe.