visinata-de-casa

Visinata de casa

Visina de casa- cantitati, mod de pregatire Fiind in plina perioada a visinelor imi place sa le folosesc in diverse preparate. Pe langa diverse prajituri pufoase, tarte, inghetate facem in fiecare an si visinata de casa. Cred ca aceasta licoare aromata se gaseste in cam toate camarile, iar atunci cand este servita de sarbatori sau la anumite evenimente aduce un plus de savoare.

Visinata de casa se face dupa o reteta extrem de simpla, pe acelasi principiu ca ciresata, afinata, caisata, zmeurata. Avem nevoie doar de fructe bine coapte, zahar si un vas incapator -daca se poate din sticla, un borcan cu capac sau o damigeana. Apoi ne mai trebuie si alcoolul pe care sa il punem peste fructele macerate.

Cu aceasta reteta pe care o folosesc eu nu dau gres niciodata, iar visinata iese deosebit de buna, limpede si aromata.

Ingrediente

1kg. visine coapte

500 gr.zahar

350 ml. alcool sau tuica tare

Visinata-de-casa

Pentru 1 kg. de fructe foarte coapte spalate si alese de codite avem nevoie de 500 gr. zahar. Fructele se pun intr-un borcan din sticla sau o damigeana apoi adaugam zaharul si le amestecam usor astfel incat sa nu strivim fructele. Acoperim usor vasul fara sa strangem de tot capacul astfel incat sa se poata degaja gazele rezultate in urma macerarii fructelor. Vasul trebuie depozitat la o temperatura constanta fara fluctuatii mari si in fiecare zi trebuie sa amestecam usor fructele fara sa se striveasca. In aproximativ 10 zile fructele sunt macerate si acum este momentul sa adaugam alcoolul.

Aici este o mare dezbatere despre ce fel de alcool adaugam. Sunt destule voci care spun ca nu e bine sa punem tuica din diverse fructe pentru ca stricam gustul autentic, ca trebuie pus alcool din grau cu tarie de nu stiu cate grade…

In fiecare an eu folosesc o tuica dublu rafinata(care nu se mai numeste tuica in unele regiuni, dar aici este alta discutie) din prunele din curtea noastra, facuta de noi si despre care stim ca este curata. Folosind aceasta tuica nu gresesc niciodata indiferent de fructele folosite, gustul nu este deloc modificat.

Dupa ce am pus alcoolul mai lasam vasul una sau doua zile in acelasi loc fara sa mai amestecam fructele. Completam apoi cu 1 litru de alcool si depozitam minunata visinata in sticle pe care le inchidem ermetic cu dopuri de calitate. Le punem la pastrare in camara si este la fel de parfumata si aromata chiar si dupa un an.

Spor la treaba!

Lasă un răspuns