Este vara si inca avem ocazia sa ne bucuram de minunatul fruct de padure- zmeura.
Zmeurul este un arbust spinos care este cultivat in zonele cu clima temperata, mai ales in Europa si Asia, insa se gaseste si in America de Nord. Zmeurul infloreste din luna mai si pana in luna iunie.
Se cultiva din doua motive: pentru consumul fructelor in stare proaspata si pentru procesare industriala, din zmeura extragandu-se xilitolul – un indulcitor folosit mai ales in tratarea cariilor dentare.
Desi toata lumea stie ca zmeura ester roz spre rosu, cercetatorii au creat hibrizi si putem gasi zmeura galbena, violet sau chiar alba.
Zmeura are un continut mic de grasimi saturate, colesterol si sodium. Este o sursa buna de vitamina K, vitaminele B, vitamina C si mangan. Pe langa acestea, zmeura contine antioxidanti, care sunt foarte importanti in lupta cu cancerul, imbatranirea, bolile neuro-degenerative.
Persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere, netratate, trebuie sa evite consumul de zmeura, din cauza ca aceasta mai contine si oxalati care pot impiedica buna absorbtie a calciului in organism.
Zmeura face parte din categoria fructelor foarte perisabile si de aceea trebuie consumata cat mai repede. Se poate pastra in frigider, in stare naturala doar 1-2 zile sau se poate tine in congelator, unde rezista pana la 1 an.
De la acest minunat arbust nu se consuma numai fructele ci si frunzele. Ceaiul din frunze de zmeur este un regulator hormonal puternic, cicatrizant, digestiv, dezinfectant, diuretic.
Consumul de zmeura este indicat in tot cursul anului, zmeura fiind bogata in compusi importanti, asigurand o vedere sanatoasa, ajutand la arderea grasimilor, la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea cancerului si a bolilor de rinichi.