Cu siguranta toti stim ca exista mai multe tipuri de faina folosita in panificatie, dar stim oare fiecare tip pentru ce este potrivit? Este important să cunoastem tipul de faina cu care lucram pentru a avea rezulatatele dorite în bucatarie. Folosirea unui alt tip de faina într-o reteta poate modifica total produsul final.
Faina este un ingredient esential in orice bucatarie fiind folosita la paine, prajituri, produse de patiserie sau paste. Cel mai des faina este asociata cu graul, dar exista faina si din pseudocereale sau alte seminte( porumb, nuci, orez, existand chiar faina din diverse fructe sau legume).
Datorita continutului ridicat de amidon şi gluten, faina de grau ofer consistenţa şi elasticitate aluaturilor. Exista mai multe tipuri de faina din grau, iar caracteristicile acestora (in functie de conţinutul de proteine, de exemplu) le clasifica în mai multe categorii.
Faina 000– este o faina fina cu un continut scazut de proteine folosita pentru pregatirea torturilor, prajiturilor sau biscuitilor.
Faina 550– i se mai spune faina care poate fi folosita la orice, este potrivita pentru aluaturile framantate dar si pentru torturi sau prajituri.
Faina 650– este o făină cu continut ridicat de proteine ceea ce o face potrivita pentru paine si pizza.
Faina integrala– estefaina obtinuta din macinarea bobului intreg de grau si care contine toate substantele nutritive. Este potrivita pentru paine, dar si pentru alte aluaturi, iar daca se amesteca si cu putina faina alba se obtin rezultate maxime.
Pe langa aceste tipuri de faina mai sunt si cele din secara, orz sau ovaz, dar si cele fara gluten care sunt folosite de cei care au intoleranta la aceasta substanta. Printre acestea se numara faina de amarant, de chia, de orez brun, de hrisca, de naut, de canepa, de mei, etc.
Pentru reteta mea de pizza cu branza si blat subtire am folosit faina 650 si am obtinut o pizza exact ca cea pe care o mancam in oras- cu un blat subtire, usor crocant.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente
- 500 gr. faina 650
- 300 ml apa calda
- 6 linguri ulei de masline
- 1lingurita otet
- 2 lingurite de zahar
- sare
- 1 cub drojdie.
Se cerne faina intr-un bol in care urmeaza sa framantam aluatul. In alt bol mai mic se amesteca drojdia cu zaharul pana devine ca o pasta aproape lichida, apoi se adauga apa si se mai amesteca putin. Se lasa pana se formeaza mici bule de aer deasupra apoi se toarna peste faina cernuta. Se adauga si sarea si începem sa amestecam bine pana când aluatul nu se mai lipeste de maini. Chiar daca suntem tentati sa mai adaugam putina faina pentru ca ni se pare prea subtire nu trebuie sa mai adaugam pentru ca nu mai obtinem acel aluat pe care mi-l dorim. Prin framantare mai multa nu se va mai lipi deloc. Adaugam si uleiul de masline care ii va da o savoare deosebita si continuam sa framantam pana ce uleiul este foarte bine absorbit de aluat. Dupa circa 20 minute de framantat aluatul este gata si trebuie lasat la dospit acoperit cu o folie alimentara.
Isi va dubla foarte repede volumul. Trebuie impartit in 4 parti egale pe care le mai lasam circa 30 minute la dospit.
Luam fiecare parte si o întindem cu mana, dandu-i o forma rotunda apoi o asezam in tava de copt. Ungem blatul cu putin sos de rosii, punem branza apoi dam tava la cuptorul incalzin dinainte circa 10 minute.
Asa procedam cu fiecare parte de aluat, iar in loc de branza putem pune orice ne dorim, fie carne, fie doar legume.
Pentru aceasta reteta eu am folosit mozzarella si camembert de la Delaco, iar rezultatul a fost pe masura asteptarilor.
Pofta buna!