Gatitul- o pasiune veche

    Atunci când eram mica am petrecut mult timp alaturi de bunicul meu pe linie paterna. Imi petreceam toate vacantele cu el fiind nedespartiti. Mergeam la cumparaturi, faceam mancare impreuna- il ajutam atat cat puteam eu pentru acea varsta, mergeam in gradina sau dadeam de mancare animalelor.

    Bunicul meu a fost bucatar de meserie si mi-a insuflat si mie pasiunea pentru arta culinara. A fost foarte meticulos, iar atunci când intra in bucatarie era o placere sa il urmaresc. Aveam un loc al meu unde stateam ca sa nu il incurc si ii urmaream fiecare miscare, retineam fiecare pas si fiecare condiment pe care il folosea. Ca sa pot sa retin mai bine condimentele si verdeturile fie ma trimitea in gradina sa le adun fie le aducea el si ma intreba pe mine ce este fiecare.Gallery_WMF_8[1]

    Totul in bucataria lui era asezat cu maxima atentie si intotdeauna dupa ce folosea vreo ustensila o punea in acelasi loc. Am o amintire foarte draga din bucataria din casa bunicului- prosoapele de bucatarie care fusesera tesute si cusute de bunica. Erau cusute cu diferite modele populare.

    Fiind bucatar era chemat sa gateasca si pentru alti cunoscuti la diferite evenimente, iar eu eram nelipsita. Il vedeam ca isi pregateste cutitele fara de care nu pleca niciodata si stiam ca a doua zi plecam undeva. Eram fascinata de felul cum gatea in cantitati foarte mari, iar gustul era desavarsit. Carnetelul lui in care erau notate  cantitatile necesare pentru fiecare persoana, diferite ingrediente sau alte notite legate de mancare mi-a ramas mie si il pastrez cu sfintenie, dar il si folosesc.

    Sunt pasionata de bucatarie si de-a lungul timpului am incercat sa invat cat mai multe lucruri. Am avut ocazia sa gatesc de doua ori alaturi de chef Cezar Munteanu, Antonio Passarelli  si am fost foarte bucuroasa atunci când mi-au fost recunoscute rezultatele.

    Atunci când am avut ocazia sa imtru in bucataria unde gateste chef Joseph Hadad am ramas fara cuvinte. Totul este impecabil bine organizat si utilat corespunzator. Pentru cateva momente am visat ca acea bucatarie este la mine acasa si ca pot pregati tot ce doresc eu. Restaurantul lui este un reper pentru multi doritori de produse rafinate. WMF-1-707x500[1]

    Vazand bucatarii echipate profesionist am ajund sa imi doresc si eu sa am macar o parte si in bucataria mea. Mi-as dori ca bucataria mea sa fie echipata cu tot felul de aparatura care sa imi usureze munca. In acest sens mi-am cumparat cam toate ustensilele si aparatura necesara, de la blendere, mixere, feliatoare roboti de bucatarie. Mi-am dorit ca bucataria mea sa pastreze aerul de alta data al bucatariei bunicului si in acest sens inca pastrez cateva din prosoapele tesute de bunica sau gatesc in tigaia preferata a bunicului. 

     Gatesc retete clasice, traditionate, dar imi place cateodata sa incerc retete internationale cu ingrediente mai putin folosite la noi in tara. Asa am descoperit ca sosul fructelor de padure sau ananasul rumenit putin in tigaie se potrivesc foarte bine cu carnea de rata sau de porc sau ca piureul de telina cu pastarnac este delicios. Cel mai mult imi place sa pregatesc dulciuri si am incercat sa imi cumpar tot felul de tavi si forme pentru copt sau pentru ornat..

    Imi doresc ca bucataria mea sa fie spatioasa, luminoasa si sa aibă fiecare lucru bine pus la locul lui. Am norocul ca si sotul meu cocheteaza cu bucataria si ne ajutam reciproc sau venim cu idei noi de a gati ceva nou. Ne place sa urmarim un anumit post tv cu specific culinar si ne inspiram foarte mult atunci când gatim sau când mai cumparam ceva pentru bucatarie.

    Imi place sa cred ca am reusit sa duc la alt nivel pasiunea pentru gatit a bunicului meu si de multe ori imi doresc sa mai fie alaturi de mine si sa imi spuna ca este mandru de mine.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *