Checul este o prajitura obtinuta prin simpla amestecare a ingredientelor- faina, unt, zahar, oua, arome si coapta apoi intr-o tava dreptunghiulara. Poate fi simplu sau cu adaos de cacao, fructe confiate, stafide, nuci sau rahat.
Desi pare la prima vedere o prajitura foarte simpla si la indemana oricui, checul are cateva secrete. Pentru a obtine un chec pufis trebuie sa folosim ingrediente de cea mai buna calitate, neaparat la temperatura camerei, iar atunci cand amestecam albusurile cu galbenusurile trebuie facuta o miscare usoara de jos in sus pentru a nu scoate aerul din albusurile batute spuma. Daca folosim unt in compozitie trebuie sa fie de calitate foarte buna, cu grasime peste 60%.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 7 oua
- 235 gr. zahar
- 235 gr. faina
- 6-7 linguri ulei
- 1 plic praf de copt
- 20 gr. cacao
- 5 linguri apa rece
- 2 linguri zeama de lamaie(sau otet)
- un praf de sare
- vanilie
- 150 gr. nuca
Se alege miezul de nuca avand o atentie foarte mare la coji si alte resturi si se pune apoi in cuptorul incins pentru 15 minute. Nu trebuie sa se prajeasca foarte tare, doar cat sa se activeze putin uleiurile.
Cacaua se amesteca cu cele 5 linguri de apa si se lasa deoparte.
Separam ouale, apoi mixam galbenusurile cu uleiul pus treptat pana obtinem o compozitie legata.Adaugam apoi praful de copt stins in zeama de lamaie sau otet, apoi vanilia.
Albusurile se bat putin cu praful de sare inainte de a adauga zaharul care se pune treptat mixand pana obtinem o spuma tare. Aceasta compozitie se adauga treptat peste compozitia de galbenusuri si amestecam cu miscari ample de jos in sus. Nu insistam foarte mult.
Se adauga faina cernuta treptat anestecand la fel de jos in sus.
Compozitia astfel obtinuta se imparte in doua parti egale. In una dintre ele punem amestecul de cacao si mai amestecam putin cat sa se incorporeze bine.
Folosind pentru fiecare compozitie cate o lingura punem in tava tapetata cu hartie de copt alternativ din fiecare compozitie. Peste fiecare culoare se pune si miez de nuca tocat foarte marunt.
Nivelam putin suprafata ultimului rand si bagam tava la copt in cuptorul incins. Trebuie sa asteptam sa se coaca aproximativ 45 minute.
Din aceste ingrediente eu am obtinut 3 checuri folosind tavi de 20 cm lungime si inalte de 4 cm. Se poate imparti compozitia si pentru 2 checuri putin mai mari decat ale mele.
Pofta buna!