De fiecare data cad fac un desert, imi place sa stiu cate putin si despre originea lui, mai ales ca in ultimii ani gastronomía internationala este foarte prezenta si in farfuriile noastre.
Azi va prezint reteta mea de rulada sau “buturuga”, in cazul in care decidem sa o aranjam si ornam diferit fata de stilul clasic. Este, de fapt, un blat pufos, rulat si umplut cu gem, diverse creme pe baza de ciocolata / fructe sau chiar inghetata.
Originile sunt inca neclare, prima referinta datand din 1852, cand detalii despre acest rulou dulce au aparut intr-o revista din New York.
In Spania acest desert- rulada buturuga se cheama “brazo de gitano” si se crede ca un calugar spaniol a gasit acest deseret in Egipt si l-a adus in Spania.
In America de Sud, acest este foarte des intalnit la sarbatorile sfarsitului de an. In prezent, intalnim rulada atat dulce, cat si sarata, servita la felul principal, la micul dejun sau ca gustare intre mesele principale.
Va las mai jos retela mea pentru blatul dulce de rulada. Este usor de facut, cu ingredinete putine si va fi pe placul tuturor. Pentru inspiratie va las aici o reteta la fel de gustoasa.
Eu am ornat-o cu ciocolata, iar pentru restul decorului dati frau liber imaginatiei.
Pentru aceasta rulada buturuga avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 140 gr. faina
- 2 linguri cu zahar
- 4 oua
- arome
- un praf de sare
- 40 gr. zahar pudra
Se separa ouale si albusurile se bat putin cu praful de sare dupa care se adauga cele doua linguri de zahar. Continuam sa le mixam pana obtinem o spuma tare, ferma.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pudra apoi se adauga treptat peste albusuri. Trebuie sa alternam cu faina pe care am cernut-o inainte. Amestecam de jos in sus pana terminam toata faina si amestecul de galbenusuri.
Se pune compozitia intr-o tava care este tapetata cu hartie de copt si se lasa in cuptorul incalzit inainte. Trebuie tinuta la copt aproximativ 30 minute.
Se scoate pe un servet curat si se ruleaza imediat.
Se poate umple cu diferite creme cu sau fara fructe.
Pofta buna!
P.S. Daca va mai ramane putina crema sau glazura de ciocolata puteti pregati aceste clatite americane delicioase.