Sarmale cu nucă și ciuperci. Cum se pregătesc aceste sarmale delicioase și ce ingrediente ne trebuie. În general, sarmalele de post sunt puse la loc de cinste în perioadele de post de peste an. Nu sunt greu de pregătit și sunt la fel de gustoase ca cele făcute cu carne.
Sunt multe variante de a face sarmale de post: cu ciuperci, cuș-cuș, semințe de dovleac, miez de nucă, etc. De data aceasta am ales să fac sarmale cu nucă și ciuperci. Zilele trecute am făcut tot sarmale de post, dar cu ciuperci și orez. Îmi amintesc că în postul Crăciunului mama gătea sarmale cu semințe de dovleac, orez și ciuperci. Era mâncarea preferată a bunicului și dacă se putea să mănânce tot postul numai sarmale ar fi fost tare fericit. Parcă simt și acum acea aromă inconfundabilă.
Ingrediente necesare pentru sarmale cu nucă și ciuperci:
- varză acră, murată
- 3-4 cepe de mărime medie
- puțină țelină
- 200 gr. orez
- 300 gr. ciuperci
- 0 jumate de țelină mică
- 5 linguri de nucă măcinată
- sare, piper, cimbru uscat după gust
- 1 morcov
- 5-6 linguri de ulei
- câteva foi de dafin
Spălăm varza și separăm foile, iar dacă este necesar le mai tăiem pentru a nu fi prea mari. Tăiem și cotoarele. Curățăm toate legumele, le spălăm ți apoi le tocăm mărunt. Punem ceapa puțin la călit cu uleiul. Nu o prăjim foarte tare, doar o lăsăm cât să devină puțin sticloasă. Adăugăm și restul de legume, apoi orezul. Lăsăm doar puțin să se gătească. După ce oprim focul punem miezul de nucă măcinat, potrivim de sare și piper după gust. Umplem fiecare foaie de varză până terminăm toată compoziția.
Așezăm sarmalele într-o oală încăpătoare, punem foile de dafin, puțin suc sau bulion de roșii și apă cât să acopere totul. Le punem la fiert la foc mic pentru aproximativ 2 ore jumătate. Trebuie să mișcăm din când în când oala. În caz că apa a scăzut și sarmalele nu sunt fierte suficient mai completăm cu apă neapărat caldă.
Poftă bună!