Atunci când eram copil abia așteptam să gătească mama o tocăniță de pipote și inimi. Îmi plăcea așa mult că uneori gătea acest fel de mâncare de două ori într-o săptămână. Cu mămăligă aburindă sau cu o pâine proaspătă coaptă în casă nu ai cum să reziști acestui fel de mâncare.
Este un fel de mâncare ce nu se gătește foarte greu, nu trebuie foarte multe ingrediente,dar rezultatul final este peste așteptări. Deși nu foarte multă lume acceptă ideea de a gati și a mâncă ceva care are organe de pui, acest fel de mâncare este unul foarte hrănitor și plin de minerale și vitamine.
Pentru tocăniță de pipote și inimi avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 500gr. pipote și inimi
- 2-3 cepe medii
- 2 morcovi
- 4-5 căței de usturoi
- bulion de roșii
- 4-5 linguri de ulei
- o jumătate de ardei kapia
- sare, piper după gust
- 500ml supă clară de pui
- 1 foaie de dafin
Se curăță foarte bine pipotele și inimile, se portionează în părți aproximativ de aceeași mărime- asta pentru a fierbe uniform,apoi se spală foarte bine. Se pun la fiert mai întâi cu apă mai puțină pentru a le opări. După ce apa a dat câteva clocote o aruncăm și punem alta curată. Lăsăm la fiert până când carnea este bine fiartă.
În timp ce organele sunt la fiert ne putem ocupa de sosul tocăniței. Se curăță ceapa și usturoiul și se toacă mărunt. Se pun la călit în uleiul puțin încins și le lăsăm până când ceapă devine puțin sticloasă. Se adaugă morcovul dat pe răzătoare și ardeiul tocat mic și se amestecă puțin. Apa rămasă în urma fierberii pipotelor o adăugăm treptat peste legume. Când acestea sunt fierte adăugăm bulionul de roșii apoi mai lăsăm la fiert până sosul ajunge la consistența dorită. Adaugăm și pipotele cu inimile, foaia de dafin, sarea și piperul și lăsăm la foc potrivit.
Când sosul este bine legat și scăzut se oprește focul, iar mâncarea este gata de servit. Se potrivește foarte bine alături de o porție de orez fiert simplu și cu ceva murături după bunul gust.