Focaccia cu roșii uscate – ingrediente, mod de preparate, timp de coacere.
Focaccia este un preparat de panificație specific bucătăriei italiene. De obicei are ulei de măsline și ierburi aromatice și se consumă la micul dejun. Pe vremuri era consumată doar la sărbători însă acum este consumată în fiecare zi.
Este o pâine ușoară, pufoasă și deosebit de aromată datorită uleiului de măsline și a rozmarinului pe care eu îl folosesc de fiecare dată când fac. La noi în familie e cerere mare și de fiecare dată trebuie să fac câte 2,3 sau daca nu, una în fiecare zi.
Chefirul folosit la frământare conferă aluatului o elasticitate, iar la final gustul este deosebit de bun. În una din zile nu aveam chefir și am folosit sana în aceeași cantitate însă nu a ieșit la fel de pufoasă. S-a copt la fel de frumos, dar a rămas ca și cum nu ar fi fost coaptă destul. Gustul nu a fost influiențat de această schimbare. De atunci mă asigur de fiecare dată că am chefir în frigider.
Această rețetă a fost făcută de Nicolai Tand cu produse de la Penny Market. Îmi place foarte mult stitlul de a găti al lui Nicolai Tand. Are rețete pe care le poate face oricine chiar și cei începători în ale bucătăriei. Chefirul de la Penny Market este preferatul meu la fel ca toate lactatele de aici.
Pentru mai multe rețete de pâine puteți intra aici unde nu sunt multe, dar sunt toate făcute în casă de foartemulte ori și de fiecare dată cu rezultate deosebite.
Ingrediente focaccia cu roșii uscate:
- 500 gr. făină
- 400 ml. apă călduță
- un plic de drojdie uscată
- sare
- 150 ml.chefir
- puțin zahăr
- ulei de măsline
- rozmarin proaspăt
- Pentru pasta de roșii uscate:
- câteva roșii uscate
- un cățel de usturoi
- puțin ulei de măsline
Se cerne făina într-un bol. Drojdia se pune cu zahărul, o lingură făină și puțină apă și se lasă la crescut. Trebuie aproximativ 10 minute. Se amestecă împreună cu făina și restul ingredientelor fără rozmarin. Acesta se foloseste în momentul când punem pâinea la copt.
Din aceste ingrediente se obține un aluat nu la fel de dens ca cel de pâine obișnuită ci unul mai lung. Nu mai trebuie adăugată făină deloc chiar dacă tentația este foarte mare, nu vom obține un rezultat așteptat.
Lăsăm la crescut aproximativ 50 minute la loc călduț, apoi o răsturnam în tava de copt tapetată cu foaie de copt. Eu folosesc o tava 20/30 cm. Mai lăsăm să crească încă aproximativ 30 minute stropim cu puțin ulei de măsline, punem frunzulițe de rozmarin proaspăt și apoi băgăm tava în cuptor încălzit pentru aproximativ 30 minute.
Cât timp se coace focaccia pregătim pasta de roșii uscate. Punem câteva roșii din borcan într-un vas înalt, cățelul de usturoi, puțin oregano și puțin ulei de măsline sau ulei în care au stat roșiile uscate. Blendăm totul foarte bine și lăsăm la rece până la momentul servirii.
Poftă bună!