Micul dejun-energia pentru intreaga zi

„Unul dintre cele mai dragute lucruri pe care le poti face pentru cineva drag este sa-i pregatesti micul dejun.” Anthony Bourdain- chef american

Un mic dejun sanatos ne ajuta sa fim in forma de la prima ora a zilei, sa fim plini de vitalitate si sa ne pastram o sanatate buna. Un studiu realizat in Marea Britanie cu ocazia Breakfast Week, o campanie care isi propune sa evidentieze rolul micului dejun, arata ca renuntarea la acesta poate duce la o crestere cu 13 kg. a greutatii corporale intr-un singur an. Renuntarea la micul dejun implica cresterea consumului de alimente nesanatoase in orele urmatoare.

Mic dejun satios

Dupa orele de somn, primul lucru de care organismul nostru are nevoie este neaparat o cana cu apa. Japonezii practica asa numita terapie cu apa de foarte mult timp. Apa hraneste celulele, regleaza temperatura interioara, transporta si metabolizeaza carbohidratii si proteinele pe care le folosim ca hrana, ajuta creierul sa functioneze.

In aceasta apa pe care o bem dimineata putem pune cateva picaturi de zeama de lamaie. Lamaia desi este un aliment acid, ea ajuta organismul pentru ca are un puternic efect alcalin. Este un tonic digestiv care ajuta la rezolvarea problemelor digestive.

Pentru ca painea este printru cele mai folosite ingrediente in pregatirea micului dejun trebuie sa alegem pe cat posibil paine din cereale cu bob intreg(grau, secara) pentru ca are in compozitie mai multe fibre si nutrienti decat produsele rafinate. Aceasta paine combinata cu feliii de ou fiert, sardine, unt de arahide poate constitui un mic dejun foarte satios, hranitor si plin de savoare.

Painea este produsul pe care 83% dintre oameni il folosesc la micul dejun.55%includ in micul dejun mezelurile , 50%laptele si iaurtul, 49%branzeturile, 35%prefera un preparat gatit, 25%prefera legumele. Gama de optiuni e mult mai mare. Astfel, un bol cu cereale, seminte si lapte reprezinta o varianta des intalnita pentru micul dejun. Dar este si aici ceva de precizat – depinde de felul cerealelor alese. Trebuie sa alegem cereale cu continut mare de fibre si cat mai putin zahar adaugat. E mult mai sanatos sa indulcim aceasta gustare cu cateva bucatele de fructe proaspete, miere sau putina dulceata. Intre cerealele preferate pentru micul dejun se numara ovazul care este consumat cel mai adesea sub forma de terci. Acesta contine substante care ajuta la mentinerea nivelului de colesterol, dar are si Omega-3, acid folic si potasiu.

Smoothie cu spanac si mar verde

Ouale sunt preferatele multora dintre noi. Acestea sunt surse importante de proteine, acid folic, fosfor. Pentru ca au colesterol, nutritionistii ne recomanda sa consumam unul, doua oua de doua ori pe saptamana. Pentru ca le putem folosi in diverse combinatii si au un gust placut, semintele de in sunt o adevarata sursa de acizi Omega-3 si fibre.

Alaturi de toate aceste alimente putem include fructele la micul dejun in functie de preferinte si sezon.. Ele sunt indicate pentru a fi consumate dimineata pentru ca satura, hidrateaza si au vitamine si antioxidanti. Spre exemplu, unele fructe sunt mai potrivite decat altele pentru a le consuma la micul dejun. Coacazele si capsunile proaspete sau congelate sunt foarte bogate in antioxidanti care lupta cu radicalii liberi din organism. Alaturi de acestea recomandate zmeura, pepene galben, kiwi, portocale, banane.

Pentru majoritatea adultilor cafeaua este cea care ii trezeste si le da acel impuls de care au nevoie pentru a putea incepe dimineata. Cafeina este un stimulent al sistemului central nervos si care alunga temporar starea de somnolenta inducand o stare de alerta. Pe langa cafea si ceaiul este foarte consumat la micul dejun El hidrateaza suficient si este o sursa bogata in antioxidanti. Ceaiul verde este cel mai recomandat, el accelerand metabolismulsi ne ajuta sa slabim in talie.

Micul dejun nu mai inseamna de mult doar o felie de paine cu unt si gem, tartina cu mezeluri sau ou fiert. Acum sunt mult mai multe optiuni pentru a ajea un mic dejun satios, dar care sa si aduca un aport de vitamine, minerale in organism. Putem folosi avocado in diverse combinatii, quinoua care poate fi fiarta si in lapte apoi adaugam putina scortisoara.

Este foarte cunoscut faptul ca lilipsa micului dejun nu este deloc favorabila pentru organism. Renuntarea la masa de dimineata mareste nevoia organismului de a consuma mai mult si in special alimente grase si bogate in calorii. Un mic dejun echilibrat ne da energie, ne creeaza un sentiment de satietate, elimina senzatia de foame. Cei care iau micul dejun au mai multa vitalitate, se concentreaza mult mai bine la munca, iau decizii mai rapide si au o mai buna stare generala de bine.

Alimentatia sanatoasa contribuie si la prevenirea unor afectiuni, prin urmare trebuia sa acordam o atentie sporita alimentelor pe care le consumam. Trebuie sa optam pentru fructe si legume, sa evitam alimentele bogate în grasimi, sare si zahar, sa acordam atentie cantitatii de mancare pe care o consumam, sa ne hidratam corect. Orice abatere produce modificari la nivel de metabolism, iar in timp efectele incep sa apara.

Lasă un răspuns