Pariziene cu mere- ingrediente, modul de pregatire, cat le tinem in cuptor
Pariziene cu mere: Un desert pufos și aromat
Aproape ca nu este sfarsit de saptamana in care sa nu pregatesc si ceva dulce pe langa felurile principale de mancare. De data aceasta am ales să fac pariziene cu mere, o reteta care astepta de mult la rand. Nu stiu dacă numele lor ne trimite neaparat cu gandul la Paris, la minunatele deserturi frantuzesti, dar stiu ca aceste pariziene cu mere sunt deosebit de pufoase și aromate.
Fiecare muscatura a acestorr rulouri dolofane te invaluie intr-o aroma subtila de mere si scortisoara, amintind de dragostea pentru deserturi simple, dar in acelasi timp sofisticate. Aceste delicii sunt perfecte pentru a insoti o cafea de dimineata sau pentru a încheia intr-o nota dulce un prânz în familie.
Fie ca va ganditi la Paris sau sarbatoriti confortul de acasa, parizienele cu mere sunt o alegere minunata pentru a adauga un strop de bucurie în zilele de weekend.
Pariziene cu mere- ingrediente
- 500gr. faina
- 180 ml. lapte caldut
- 2 oua
- 60 gr.unt cu grasime 82%, topit
- 25 gr. drojdie proaspata
- 100 grame zahar
- 5 gr. sare
- aromele preferate
- pentru umplutura- 500 gr. mere
- 500 gr. mere
- 100 gr. zahar
- optional stafide
Se framanta din toate ingredientele un aluat fin, eleastic si putin lipicios pe care il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. Intre timp curatam merele si le dam pe razatoarea mare sau le taiem cubulete si le punem la calit impreuna cu zaharul. In momentul in care umplem cornurile merele trebuie sa fie reci.
Aluatul se imparte in opt parti egale, iar fiecare parte se intinde cu sucitorul dandu-i o forma alungita. Se pun merele pe fiecare parte de sus a fiecarei bucata de aluat din cele opt, iar partea ramasa libera se cresteaza cu un cutit. Se ruleaza fiecare parte astfel incat sa avem o forma de baton.
Se mai lasa la stea la dospit in tava de copt aproximativ 30 minute dupa care le ungem cu un ou batut apoi la dam la cuptorul preincalzit unde trebuie sa stea aproximativ 45 minute sau pana se rumenesc frumos.
Pofta buna!