De la casa mult visată la realitatea construită este un drum foarte lung. Toți știm cu siguranță proverbul: ”dacă nu ai făcut un copil, nu ai sădit un pom, nu ai făcut o casă ai trăit degeaba”. Dacă la sădit pomi ne pricepem și putem face acest lucru fără prea mare efort atât fizic cât și financiar, copii se mai nasc, pentru a face o casă trebuie multă investiție financiară dar și sufletească. Cu toții ne dorim un colț al nostru care să ne reprezinte, în care să ne simțim ”acasă”.
Efortul fizic, planificarea celor mai mici detalii, alegerea terenului potrivit pentru viitoarea construcție, alegerea materialelor potrivite, dar și dar și efortul financiar sunt factori care pe mulți dintre noi ne descumpănesc încă de la început.
Și când te hotărăși în sfârșit să începi construcția, tot atunci începe și greul. Alegerea terenului este partea cea mai importantă. Durează uneori și un an pentru a face toate testele și a obține toate aprobările pentru terenul ales. Am auzit deseori că nu e chiar atât de important acest lucru, iar apoi cei care nu țin cont se confruntă cu numeroase probleme pe care nu știu cum să le gestioneze sau nu știu ”de unde au venit”. Știind încă de la început ce fel de teren este, știi ce fel de materiale trebuie folosite pentru a obține rezultatul dorit.
Când ne gândim la constrirea unei case în nici un caz nu trebuie să plecăm de la premiza ” lasă că știu eu ce fac, nu îmi trebuie școală multă să pun niște cărămizi una peste alta”. Și ca un proiect trasat de noi să fie bun trebuie să luăm legătura cu o firmă specializată pentru a ne ajuta. În momentul în care te prezinți la firmă îți dai seama că ai stricat degeaba un top de hârtie pentru așa zisul proiect și că cel autorizat pentru așa ceva ” din trei linii în doi timpi și trei mișcări” a răspuns solicitării tale. De aceea există firme specializate care fac proiecte case.
Atunci când ne gândim la un proiect de casă trebuie să ținem cont de mai mulți factori. Așa cum am mai zis trebuie să alegem terenul potrivit pentru construcție. Apoi indiferent de zona în care locuim trebuie să luăm în calcul folosirea celor mai bune materiale pentru că acest lucru va duce la sporirea confortului celor care vor locui acolo, vor reduce eventualele cheltuieli neprevăzute.
Mulți așa ziși constructori evită să folosească jgheaburile și burlanele de scurgere a apei de pe acoperiș- ” lasă că apa curge și fără burlane și jgheaburi”. Trebuie gândite foarte bine aceste sisteme de scurgere a apei din fiecare anotimp, pentru că, odată luat in calcul acest lucru se păstrează atât aspectul casei cât și siguranța ei.
Când vrem să construim o casă trebuie să planificăm încă de la început fiecare loc, fiecare spațiu. Trebuie găsită o utilitate pentru fiecare loc .
Un alt lucru care trebuie avut în vedere este încălzirea. Care este cea mai ficientă metodă de încălzire pentru casa noastră. Alegerea unui tip de încălzire potrivit v-a influiența mai târziu atat sănătatea, dar si bună- starea membrilor familiei.
Chiar dacă nu deținem un autoturism personal în momentul proiectării casei trebuie să luăm în calcul construirea unui garaj și a unor anumite dependințe. Este știut faptul că este foarte greu să mai construiesti după ce s-a terminat construirea principală și de aceea este bine de luat în calcul acest aspect împreună cu arhitectul și constructorii.
Un alt lucru la fel de important pe care trebuie să îl avem în vedere este securitatea casei. Pentru siguranța casei și a celor care locuiesc acolo trebuie să construim un gard înalt și trebuie să instalăm atât în casă dar și afară senzori de gaze, de incendiu, de fum, de inundație.
Pe lângă toate aceste aspecte enumerate mai sus, pentru mine mai este unul foarte important de care voi ține cont la momentul potrivit. Este vorba despre peisagistica terenului de lângă casă. Fiind o mare iubitoare de plante și flori voi lua în calcul amenajarea unei curți interioare cu flori și chiar cu un mobilier de exterior. Mă voi gândi și la plantarea unor pomi fructiferi, iar pentru acest lucru trebuie trebuie avut în vedere aspectul creșterii acestora peste ani și faptul că ramurile lor nu vor ajunge la pereții casei.
E foarte important pentru suflet, pentru liniștea interioară, pentru ”momentul nostru de bine” ca o curte să fie frumos amenajată. Și pentru acest lucru amenajarea curții trebuie începuă odată cu proiectarea casei împreună cu arhitectul.
Pentru mine casa visurilor ar putea arăta asa: simplă, cochetă, inconjurată de verdeață, cu o grădină interioară amenajată ” ca la carte” unde să mă pot bucura în liniște de aer curat, de cartea preferată citită lângă o tufă mare de trandafiri.
Pe lângă toate aceste aspecte enumerate mai sus mai trebuie tinut cont de alte câteva și anume perioada de lucru, termenele de plată, costul, garanțiile și alte servicii oferite la terminarea lucrării( de exemplu ridicarea gunoiului).
Dacă toate aceste a sunt luate în calcul, cu ajutorul unor persoane calificate în proiectare și construcții totul va merge ca pe roate, iar rezultatul final va fi unul mult așteptat. De aceea sunt birouri de proiectare care ne ajută să ducem la bun sfârșit ceea ce ne dorim.
Un birou de proiectare și servicii vine în întâmpinarea clienților cu proiecte de casă bine puse la punct, proiecte care pot fi personalizare după cerința fiecăruia.
Alături de un asemenea birou pot să visez și pot să am încredere că visul meu poate deveni realitate.
Da, vreau casa mult dorită!
*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017*