Tartă cu cireșe și cremă vanilie- cum se face și ce ingrediente ne trebuie. În această perioadă când se găsesc foarte multe fructe îmi place să fac tarte. Aceste tarte cu fructe sunt foarte apreciate de cei din familie.
Recunosc că și mie îmi place să le pregătesc, mi se pare una dintre cele mai simple rețete de dulciuri. În afară de timpul cât stă aluatul la frigider să se odihnească se face foarte ușor și nu avem nevoie de foarte multe ingrediente. Tarte sărate, tarte dulci – le pregătesc cu aceeași plăcere știind că sunt foarte apreciate.
Dacă respectăm câteva reguli simple, de bază vom obține un rezultat pe măsura așteptărilor. Principala regulă a aluatului pentru tartă este ca untul folosit trebuie să fie cât se poate de rece. Apoi ingredientele nu trebuie frământate foarte mult. Dacă nu ținem cont de acest aspect obținem un aluat tare și sfărâmicios. Trebuie să lucrăm cât se poate de repede și apoi să avem răbdare să ținem aluatul la frigider măcar 2 ore.
Ingrediente tartă cu cireșe și cremă vanilie:
- Ingrediente pentru blat
- 225 gr. făină
- 1 ou
- 100 gr. unt
- 1 praf de sare
- Ingrediente pentru crema de vanilie
- 3 gălbenușuri
- 4 linguri zahăr
- 3 linguri făină
- 400 ml. lapte
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 100 gr. frișcă
- mai avem nevoie de 200 gr. cireșe
- 100 gr. zahăr
- 3 linguri apă rece
Din ingredientele pentru blatul de tartă frământăm cât se poate de repede un aluat cu aspect nisipos, ușor nelegat pe care îl punem într-o folie de plastic sau o pungă și îl lăsăm la frigider pentru cel puțin 2 ore.
Cât timp stă aluatul la frigider ne ocupăm de cireșe. Trebuie spălate foarte bine și apoi le scoatem sâmburii. Le punem la fiert cu zahărul și cele 3 linguri de apă. Le lăsăm să fiarbă la foc mic până scade toată zeama și astfel obținem un gem bine legat. Eu nu am folosit nici amidon nici gelatină pentru a se închega. Dacă doriți să aveti fructele întregi, nefărâmate deloc puteți folosi 1 lingură de amidon. Se lasă să se răcească complet înainte de asamblarea tartei.
Separăm albușul de gălbenuș de la cele 3 ouă. Amestecăm bine gălbenușurile cu zahărul și adăugăm treptat făina și laptele. Punem acest conținut pe foc și amestecăm pentru a nu se prinde. Focul trebuie să fie potrivit pentru a nu se afuma crema. Când este foarte bine răcită crema se adaugă frișca bătută spumă tare. Se încorporează și se lasă la frigider până când o folosim.
Întindem o foaie nu foarte groasă de aluat și o punem în tava de copt. Înțepăm cu o furculită și lăsăm apoi la copt circa 20 minute. După ce s-a copt trebuie să lăsăm blatul să se răcească foarte bine înainte de a trece la pasul următor.
Punem crema de vanilie peste blatul rece, apoi gemul de cireșe. Înainte de a se servi această tartă trebuie ținută la frigider. Ca de decor eu am folosit fulgi de migdale și frunze de mentă proaspătă.
Poftă bună!