De ceva vreme, cei din familie îmi tot spun să fac brownie. Simplă, cu vișine, cu cremă, nu contează doar să fie brownie. Eu am tot făcut ba negrese ba alte prăjituri așa că a venit și timpul ei. Și nu am făcut orice fel de brownie ci un tort brownie cu cremă de mascarpone.
Este o rețetă cu o complexitate scăzută, cu ingrediente ușor de găsit, iar gustul este pe măsura așteptărilor. Acest tort ne-a cucerit pe toți cei din familie. Am savurat și ultima firimitură de tort și am promis că nu o să treacă mult timp până voi face acest tort din nou. .
Este o întreagă polemică atunci când vine vorba despre negrese și brownie. Pentru mulți dintre noi nu este nicio diferență,dar lucrurile nu stau așa. Cele două prăjituri nu trebuie confundate. În timp de negresele se fac folosind cacao, brownie se face cu ciocolată cu peste 50% cacao de calitate superioară. Aceasta din urmă este umedă și pufoasă pe când negresele au blatul puțin mai dens.
Pentru blatul de tort brownie cu cremă de mascarpone avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 ouă
- 250 gr zahăr
- esență de vanilie
- puțină sare
- 200 gr ciocolată cu 55% cacao
- 250 gr unt
- 80 gr cacao
- 65 gr făină
- 5 gr praf de copt
- Pentru cremă avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 gr mascarpone
- 4 gălbenușuri
- 300 gr zahăr
- 3 linguri lapte
- puțină sare
- 250 g smântână pentru frișcă
Înainte de a ne apuca să pregătim acest tort trebuie neapărat să pornim cuptorul pentru a fi încălzit în momentul în care punem tava la copt. Punem untul și ciocolata într-un vas la topit. Cât timp acestea se topesc punem ouăle cu zahărul, sarea, vanilia într-un bol și le mixăm până amestecul își schimbă culoarea și se dublează volumul. Adăugăm amestecul de unt topit cu ciocolata și mixăm la viteza mică.
Cernem făina cu praful de copt și cu ajutorul unei spatule o amestecăm în compozitia de ouă. Trebuie să amestecăm cu mișcări ample, de jos în sus și doar cu o spatulă sau o lingură de lemn.
Punem compoziția într-o tavă la cuptor pentru 35-40 minute. Eu am folosit o tavă de 35/40 cm în care am pus hârtie de copt. După ce blatul este copt trebuie să îl lăsăm aproximativ 15 minute în tavă să se răcească și abia apoi îl putem scoate din tavă.
Până când blatul este răcit complet ne ocupăm de crema de mascarpone. Cele 4 gălbenușuri cu zahărul le punem pe baie de aburi și amestecăm până când obținem o cremă bine legată. Adăugăm și praful de sare și luăm bolul de pe foc. În acest moment îl lăsăm să se răcească complet. Batem smântâna pentru frișcă și apoi o amestecăm cu mascarpone și cu cele 3 linguri de lapte. Lăsăm la rece apoi amestecăm această cremă de mascarpone cu crema de gălbenușuri. În momentul în care asamblăm tortul această cremă trebuie să fie foarte rece.
Înainte de a asambla tortul am împărțit blatul în trei părți egale tăiate pe lungime. Punem o parte din cremă peste prima foaie de blat, apoi al doilea blat și alternăm în acest mod. Trebuie să oprim puțină cremă pentru ornat tortul în faza finală.
Înainte de servire tortul trebuie să stea la rece cel puțin 2 ,3 ore sau dacă este posibil peste noapte.
Poftă bună!