Cum preparam esenta de vanilie acasa

Vanilia este o aroma foarte des intalnita in deserturile noastre. Rafturile magazinelor ne ofera o gama variata de produse cu aroma de vanile, la toate preturile, dar problema este ca nu stim ce este in plicul cu zahar vaniliat sau in sticluta de esenta pe care il cumparam si la sfarsit ne dam seama ca desertul nostru nu are aroma naturala de vanilie pe care ne-am dorit-o.

Daca aici v-am spus cum sa preparati acasa zahar cu aroma de portocala, mai jos gasiti cea mai simpla reteta de esenta de vanilie.

Sunt necesare:

–         2-3 pastai de vanilie (se pot pune si mai multe)

–         250 ml vadka (se poate folosi si alcool pur, cu conditia sa aiba peste 30˚; daca doriti o esenta cu o alta aroma, se poate folosi rom sau whisky)

Intr-o sticla (cel mai bine, inchisa la culoare) care se poate inchide ermetic sau infileta capacul foarte bine, se pun pastaile taiate longitudinal impreuna cu alcoolul. Se pastreaza la loc intunecos si racoros. In prima saptamana, in fiecare zi agitati sticla. Dupa prima saptamana, se agita doar o data pe saptamana. Esenta trebuie sa stea la macerat cel putin  4-6 saptamani, dar cu cat sta mai mult la macerat, cu atat mai bine.

Nu va faceti griji in privinta alcoolului, in desert se vor folosi 2-3 lingurite, iar alcoolul se va evapora in timpul coacerii, iar daca pregatiti deserturi care nu necesita coacere, vodka nu are nicio aroma (cantitatea de alcool din 2-3 lingurite fiind foarte mica).

La magazinele care vand condimente se pot gasi pastai de vanilie vrac, fiind si mai accesibile ca pret, dar se pot gasi si la plafar sau magazinele bio.

Pastaile trebuie sa fie acoperite in permanenta cu alcool, putandu-se adauga oricand alte pastai noi.

Singura problema este ca trebuie sa stea la macerat destul de mult timp, dar este mult mai buna decat ce gasim in magazine si, in plus, nu are termen de valabilitate!

Spor la bucatarit.

Lasă un răspuns