Tort ecler cu crema de vanilie

Am acceptat cu mare plăcere să particip la provocarea lansată de cei de la Vegis. Și pentru că astăzi este zi de sărbătoare –  Sf. Constantin și Elena, am pregătit cu mult drag un tort delicios – Tort Ecler cu crema de vanilie, în care am folosit Uleiul de Cocos Bio Niavis 250g .7

Tortul ecler făcut pentru astăzi urmează rețeta clasică de ecler și cremă de vanilie, doar că în locul vaniliei am folosit uleiul de cocos.

La început am fost puțin neincrezătoare în privința cremei cu aromă de cocos, dar când a fost servit tortul invitaților a fost foarte lăudat.

Acum știu că am făcut o alegere bună.

Și pentru că a mai rămas puțin ulei de cocos în borcan următoarea rețetă pe care o voi face de ziua Inălțării v-a fi cea de batoane cu nucă de cocos.

Ingrediente pentru ecler:

  • 125 gr,făină
  • 4 ouă
  • o linguriță de zahăr
  • o linguriță de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 250 ml. apa.
  • 150 gr. unt cu 65%grăsime (sau mai mult)

Ingrediente pentru cremă:

  • 1 litru lapte dulce
  • 7 linguri făină
  • 4 gălbenușuri
  • 5 linguri zăhăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • în cazul meu cu uleiul de cocos în loc de vanilie – 1 lingură

Ingrediente pentru mousse de ciocolată:

  • 1 ciocolată neagră(85% cacao)
  • 2 ouă
  • 100 ml.smântână pentru frișcă

Pregătim mai întâi compoziția pentru ecler. Se pune apa la fiert împreună cu untul, zahărul și sarea. Când untul este topit, se ia de pe foc și se pune toată făina odată. Se amestecă repede cât să se încorporeze foarte bine făina și să nu se facă cocoloașe.5 Compoziția trebuie să se dezlipească singură de pe marginea vasului. Se pun apoi ouăle, unul câte unul și se amestecă foarte bine după fiecare ou. La sfârșit se adaugă și zahărul vanilat. 6 În cazul acestei rețete unde am folosit uleiul de cocos, acesta se pune la fiert odată cu untul, zahărul și sarea. Eu am folosit o lingurită de ulei de cocos. Pentru o aromă mai intensă puteți folosi mai mult.

Se pune această compoziție într-un poș și se formează mici gogoșele pe care le punem la copt circa 20 minute până se rumenesc bine.

Cât timp se coc eclerurile facem crema care trebuie să fie răcită foarte bine înainte de a o folosi.

Se pune laptele pe foc și se lasă cât să se încălzească foarte puțin.  Se bat cele 4 gălbenușuri cu zahărul, apoi se adaugă făina și puțin lapte. Se amestecă apoi toata compoziția cu laptele rămas și se pune pe foc mic. Se amestecă des pentru că se prinde foarte repede. Se fierbe circa 10 minute și se lasă să se răcească. Trebuie să acoperim vasul( suprafața cremei) cu o folie de plastic pentru a nu prinde coajă deasupra).

Pentru moussul de ciocolată avem nevoie de o cratiță cu apă pusă pe foc pentru a forma baia de aburi. Punem deasupra alt vas mai mic în care este ciocolata la topit. Separăm cele două ouă și când ciocolata este topită adăugăm gălbenușurile și amestecăm până se încorporează foarte bine. Adăugăm apoi albusurile bătute spumă foarte tare și mai punem puțin pe baia de aburi.

La sfârșit adăugăm frișca însă fără să mai tinem la aburi.

Trebuie ținut puțin la rece înainte de a fi folosit.

Când eclerurile sunt răcite le umplem cu moussul de ciocolată și le așezăm pe un platou de servire.Trebuie să ne folosim de un cerc reglabil din acela de la tava de copt cu fund detașabil. Așezăm  gogoșelele una lângă alta formând astfel baza tortului. Cu un poș cu crema de vanilie( în cazul meu cu crema de cocos) umplem toate golurile rămase după ce am format baza.

Se continuă cu încă un rând de gogoșele după care umplem iarăși golurile, apoi punem și peste ele un strat subțire de crema pe care o întindem foarte bine.

Lăsăm tortul cel puțin 2 ore la rece, apoi îl îmbrăcăm în crema de vanilie(cocos) și îl ornăm după preferințe.

Înainte de servire acest tort ecler cu crema de vanilie  trebuie ținut cel puțin 3-4 ore la rece sau cel mai bine peste noapte.

4   9

Acest ulei de cocos m-a impresionat foarte mult. Eu obișnuiam să folosesc acest tip de ulei de la altă marcă, în cosmetică, dar nu eram pe deplin mulțumită.

Cu această provocare lansată de cei de la Vegis, cu siguranță voi folosi uleiul de cocos atât în bucătărie, cât și în cosmetică.

Pentru inspiratie va las si reteta clasica  de ecleruri cu crema de vanilie.

Pofta buna!

2 gânduri despre &8222;Tort ecler cu crema de vanilie&8221;

Lasă un răspuns