Rozmarinul este o planta de origine mediteraneeana, placut mirositoare dar care la noi in tara nu este chiar asa de mult folosit. Este cultivat atat in scop ornamental dar si gastronomic si ca planta medicinala. Denumirea lui deriva din latina veche unde se numea „roua marii” datorita culorii albastre a florilor. Se mai numeste si mirtin. In Grecia Antica se ardeau crengute de rozmarin pentru a alunga spiritele rele si bolile sau se puneau sub perna pentru a alunga cosmarurile. Painea de casa cu rozmarin este deosebit de gustoasa si are o aroma aparte tocmai datorita rozmarinului folosit.
Consumul de rozmarin are foarte multe beneficii asupra organismului.
Este un excelent stimulent al circulatilei cerebrale si periferice si imbunatateste memoria. Creste foarte mult gradul de concentrare si este un puternic tonic digestiv. Este folosit si pentru obtinerea uleiurilor care la randul lor sunt folosite in industria cosmetica. Este folosit cu succes si in alungarea moliilor datorita mirosului foarte puternic. Extractele din frunze de rozmarin sunt utilizate în industria farmacologică la fabricarea cremelor cu efecte benefice în: eczeme, răni, vânătăi, calmarea durerilor reumatice.
Pe langa aceste beneficii rozmarinul are si o serie de contraindicatii. Uleiu esential de rozmarin creste tensiunea arteriala, deci nu trebuie deloc folosit daca cineva sufera de aceasta boala. Si gravidele trebuie sa aiba mare grija cu folosirea acestor uleiuri, dar si copii sub 5 ani.
Pentru pregatirea painii cu rozmarin avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 600 gr.faina
- 350 ml apa calduta
- 1 jumatate cub de drojdie
- 1 lingura de sare
- 1 lingurita de otet
- 1 lingurita de zahar
- 3 linguri ulei (daca se poate de masline)
- 2 galbenusuri pentru ungerea painii
- frunzulite proaspete de rozmarin
Se cerne foarte bine faina, se face o adancitura in mijlocul ei in care punem zaharul, otetul, drojdia si putina apa calduta. Amestecam putin si asteptam circa 10 minute pana incep sa se ridice bule de aer. Adaugam apa treptat si framantam bine. Punem si sarea si dupa ce am terminat de adaugat apa punem si uleiul. Trebuie sa framantam bine pana coca de paine cu se mai lipeste de maini. Acopoerim vasul cu o folie alimentara de plastic sau cu un servet curat si lasam la dospit aproximativ 2 ore. In tot acest timp trebuie sa isi dubleze volumul.
Dupa timpul de dospire se mai framanta putin dar nu la aceeasi intensitate ca la inceput. Se imparte aluatul in doua parti egale si se modeleaza painea de casa. Inainte de a fi bagata la cuptor se unge fiecare paine cu galbenus si apoi se presara frunzulitele de rozmarin.
Se lasa la copt in cuptorul preincalzit circa 15-20 minute. Painea de casa se coace farte repede datorita faptului ca este o paine intinsa, subtire care nu are foarte mult miez.
Pofta buna!