Cel mai bun ostropel de pui pe care l-am mâncat era cel făcut de bunicul meu. Avea o savoare aparte și de fiecare dată când gătea îi spuneam că acela era cel mai bun. Și dacă în loc de usturoiul uscat folosea usturoi verde din grădină succesul era garantat fără discuție. Am păstrat rețeta lui și mă pot bucura și astăzi de savoarea lui. Dacă respectăm câteva reguli simple nu avem cum să greșim cu acest fel de mâncare. Este unul dintre cele mai bune feluri de mâncare cu carne de pui. Un ostropel de pui bine usturoiat, cu puțin sos de roșii și cu mămăligă aburindă.
În cărțile vechi de rețete nu apare specificat că se folosesc roșii la această rețetă. Dar la noi în țară așa este cunoscut- cu sos de roșii cu puțin oțet și cu usturoi din belșug. Conform definiției din Dexonline: OSTROPÉL,ostropeluri,s. n. Fel de mâncare preparată din carne (de pasăre), cu sos de oțet, făină și usturoi; ostropeț. – Et. nec.
Dacă nu avea roșii proaspete din grădină, bunicul folosea puțin bulion de roșii făcut în casă. În fiecare an el cultiva în grădină un anumit soi de roșii pe care le folosea numai pentru bulion sau suc pe care le păstra pentru iarnă.
Ostropelul de pui este un preparat tradiţional românesc care iese în evidenţă prin ingredientele ce se găsesc în orice gospodărie, timpul scurt de preparare şi gustul delicios. Acest preparat nu se aseamănă cu niciun alt fel de mâncare de pe glob din punct de vedere al numărului de ingrediente și al gustului. Cred că nu există nicio mâncare în care să se folosească un număr mic de ingrediente,iar gustul să fie așa de bogat.
Ingredientele necesare pentru a pregăti acest ostropel de pui:
- pulpe de pui- în funcție de câte porții dorim să pregătim
- 1 căpățână de usturoi
- sare, piper,cimbru după gust
- 1 lingură oțet
- 1 linguriță zahăr
- 4-5 roșii proaspete sau 250 ml. suc de roșii
- 1 foaie de dafin
- ulei pentru prăjit pulpele.
Se curăță foarte bine pulpele de eventuale resturi de la pene,se spală și se tamponează foarte bine cu un șervet de hârtie pentru a fi uscate. Se condimentează cu sare , piper și cimbru pe toate părțile și se pun la prăjit în uleiul încins. Tăiem usturoiul în feliuțe subțiri și îl adăugăm lângă pulpe, dar mai spre sfârșitul timpului de prăjire pentru a nu se arde. Înainte de a pune roșiile dacă ni se pare că este prea mult ulei mai scurgem puțin și punem vasul înapoi la foc potrivit.
Adăugăm roșiile,oțetul și zahărul, foaia de dafin și amestecam puțin. Lăsăm să fiarbă totul la foc potrivit circa 10 minute. După preferință putem să mai potrivim de sare și piper.
Sunt persoane care preferă să adauge și puțină făină la acest sos pentru a ieși un sos mai gros însă eu nu prea folosesc făina în sosuri. Dacă vreau un sos mai gros las să fiarbă puțin mai mult la foc mic. Așa pot să controlez mai ușor cât îl vreau de scăzut.
Se servește imediat după ce a fost luat de pe foc cu o mămăligă aburindă sau cu o pâine de casă proaspăt scoasă din cuptor.
Pentru această rețetă eu am folosit pulpe superioare cu os și pastă de roșii Homegarden. Îmi place foarte mult această pastă de roșii pentru că este porționată în așa fel încât să nu mai rămână în borcan și eventual să se strice. Cu peste 100 de produse de la Homegarden bucătăria chiar devine un loc de joacă în care putem să dăm frâu liber talentului și imaginației.
Sunt doar 8 motive pentru care să alegem produsele Homegarden:
- Susțin producătorii locali
- Ingredientele sunt ușor de preparat
- Conțin nutrienți și vitamine benefice organismului
- Obținem un stil de viață echilibrat
- Iubim și respectăm natura
- Descoperim produse proaspete și sănătoase
- Ne inspirăm dintr-o multitudine de ingrediente
- Găsim prețuri accesibile.
Cu Homegarden regăsim gustul naturii în combinații inedite!
Poftă bună!